Y2J
Administrator
Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Lublin
|
Wysłany: Nie 20:43, 04 Lis 2007 Temat postu: Iżu jest w pobliżu |
|
|
Japońskie śniadanie może składać się ze sfermentowanej zupy (papki) fasolowej, surowego jajka ubitego z sosem sojowym polanego na ryżu, ryb ugotowanych w sosie sojowym, marynat, solonej śliwki i zielonej herbaty. Dla Europejczyka wystarcza twarda bułka z kawą; podczas gdy dla wielu Amerykanów dzień nie mógłby zacząć się prawidłowo bez soku pomarańczowego, smażonych jajek, boczku, tostów i kawy. Jedzenie, które człowiek spożywa jest zróżnicowane tak jak środowiska fizyczne, społeczne i kulturalne w których żyje; i prawdę mówiąc, jest lustrem pokazującym odbicie tych środowisk. Jak rozwinęły się zróżnicowane nawyki żywieniowe człowieka i czynniki, które wpłynęły na ten rozwój są fascynującymi tematami, ponieważ w rzeczywistości stanowią one naukę o historii człowieka. Gdy człowiek rozwinął się ze zbieracza jedzenia do łowcy, zróżnicowanie jedzenia w jego diecie powiększyło się i zawierało różne rodzaje mięsa, ryb i drobiu. 8000 lat przed naszą erą początkowe stadium produkcji jedzenia z takich upraw jak proso czy jęczmień i udomowienie niektórych gatunków dzikich zwierząt stanowiło przełomowy moment w historii. Z czasem rozwoju cywilizacji, gdy zaopatrzenie jedzenia stało się dużo większe, każda grupa ludzi stworzyła szczególny styl jedzenia, używając tylko pewnych, nietrujących roślin, zwierząt, ryb i ptaków z ich własnego środowiska. Jak, kiedy i dlaczego dane jedzenie powinno lub nie powinno być jedzone uczyli się młodzi członkowie grupy i w przepływie stuleć zasady te zostały zakorzenione w sposobie życia społeczeństwa. Bez względu na to jak różne może być jedzenie, wspomagało ono człowieka przez całą historię i zaoferowało egzotyczną przygodę w jedzeniu dla tych, którzy stracili swój etnocentryzm.
|
|